На Дніпропетровщині зареєстровано 3 випадки отруєнь дикорослими грибами, з 5-ма постраждалими

Сезон збору грибів продовжується і фахівців дуже хвилює ситуація з отруєннями населення дикорослими грибами. Щорічно отруєння дикорослими грибами реєструються на більшості територій України, в т.ч. серед дітей, на жаль є смертельні випадки.

Про це 0564.ua, повідомила лікарка з гігієни харчування відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина Поросла.

На Київщині зареєстровано випадок з 4-ма постраждалими: двоє дітей (віком 4 і 8 років) і двоє дорослих (віком 18 і 22 роки). Отруєння сталося після вживання страв із дикорослими печерицями. Місце збирання грибів — лісосмуга біля житлового масиву міста. Гриби промили холодною водою та проварили протягом 8 хв, і потім обсмажили з цибулею та морквою до готовності.

Наступного дня після вживання страви у постраждалих з’явилися нудота, блювання, діарея. По медичну допомогу звернулися у наступні 1–3 дні після появи симптомів і одразу були госпіталізовані у педіатричне та реанімаційне відділення міської лікарні. Дітей перевели до дитячої спеціалізованої лікарні, де через важкий стан обоє померли наступного дня. 18-річна жінка померла у міській лікарні, 22-річний чоловік знаходився у важкому стані.

У вересні в Дніпропетровській області був випадок підозри на отруєння дикорослими грибами у дворічної дитини – діагноз не підтвердився. Інцидент стався у Павлоградському районі. За словами родичів, малечу нагодували смаженими синьоніжками. Дорослі теж їли ці гриби, але почувалися добре.

Станом на 19 жовтня на Дніпропетровщині зареєстровано 3 випадки отруєнь дикорослими грибами, з 5-ма постраждалими. Отруєння сталося після вживання відварених дикорослих грибів, схожих на боровики та консервованих дикорослих грибів домашнього виготовлення, придбаних на стихійному ринку.

Пам'ятайте – гриби не рекомендується вживати дітям, вагітним жінкам, людям літнього віку та з захворюваннями кишково-шлункового тракту.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота; блювання; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій. За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно необхідно викликати швидку допомогу!

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Щоб не трапилось лиха, пам'ятайте:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами,
  • які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Будьте обережними й облачними!

Бережіть своє здоров'я та близьких вам людей, а особливо дітей!